Timo Asikainen:
Asiakaspalvelupäällikkö, puolijohdeteollisuus

Pääaine: Epäorgaaninen kemia
Korkeakoulu: Helsingin yliopisto
Tutkinnot: FK 1994, FL 1995

Työnantaja: ASM Microchemistry Oy, Espoo
Työnantajan toimiala:puolijohdeteollisuuden prosessilaitteiden kehitys ja valmistus

Työnantajani on osa maailmanlaajuista ASM International -konsernia, jonka pääkonttori on Hollannissa. Konsernissa on noin 4000 työntekijää, joista 50 Suomessa. Asiakkaamme ovat Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Euroopassa toimivia suuria puolijohdevalmistajia.

Täällä Suomessa valmistamme ja kehitämme ALCVD-teknologiaan perustuvia ohutkalvojen valmistuslaitteita, joita käytetään puhdastilaolosuhteissa. Yhden laitteen myyntihinta on noin miljoona euroa. ALCVD-tekniikalla valmistetaan kemiallisesti piikiekon pinnalle 10 - 50 atomikerroksen paksuisia johtavia tai eristäviä kalvoja, jotka voivat olla vaikkapa osa mikroprosessorin rakennetta.

Puolijohdeteollisuuden tuotteiden kysyntä vaihtelee voimakkaasti talouden suhdanteiden mukaan ja tämä tuntuu myös meidän toiminnassamme.Työvoimapula ja työntekijöiden vähentäminen vuorottelevat toisiaan muutaman vuoden välein.. Työn tekee haastavaksi kova kilpailu ja alan nopea tuotekehitys. Tämä johtaa usein tilanteeseen, jossa uuden laitetyypin ensimmäiset kappaleet toimitetaan asiakkaille ennen kuin kaikkea on ehditty testata perusteellisesti..

Vedän yrityksemme asiakaspalveluryhmää, jonka tehtävänä on asentaa ja käyttöönottaa myydyt laitteet sekä antaa asiakkaille teknistä tukea laite- ja prosessiongelmissa. Ryhmässämme on kemistejä vastaamassa kalvon valmistusprosessista sekä kone-, sähkö- ja tietotekniikkainsiöörejä, jotka vastaavat kukin omasta erikoisalastaan

Käytännössä vastaanotan asiakkailta palautetta laitteen toiminnasta ja suunnittelen yhdessä projekti- ja kehitysyksiköidemme kanssa laitteiden huollot, päivitykset ja varaosatoimitukset siten, että laitteet pysyvät käyttökunnossa. Päivät kuluvat yhteydenpitoon asiakkaiden, paikallisen huollon ja omien tuotekehittäjiemme kanssa. Kiireellisimmissä tapauksissa järjestetään puhelinkonferensseja, joissa eri puolilla maailmaa olevien asiantuntijoiden kanssa päätetään miten käsillä oleva ongelma ratkaistaan. Teen myös asiakaskäyntejä ja noin puolet vuodesta kuluu muutaman viikon pituisilla työmatkoilla.

Työ on erittäin mielenkiintoista ja päivät kuluvat nopeasti. Asiakaspalveluryhmässä on räväkkä meininki, jossa ongelmia ja negatiivista palautetta ei hätkähdetä. Asiakkaita ei jätetä pulaan vaan eri puolille maailmaa myydyt laitteet pidetään toiminnassa lähes hinnalla millä hyvänsä. Lähtö huoltokäynnille helteiseen Singaporeen tai sateiseen Oregoniin voi tulla hyvinkin lyhyellä varoituksella. Lentokentät tulevat tutuiksi ja kesävaatteet kannattaa pitää käsillä talvellakin. Työmatkoilla tutustuu erilaisiin työkulttuureihin ja joskus aikaa jää muuhunkin kuin työntekoon. Haasteita työssä riittää, mutta onnistumisista osataan myös iloita.

ALCVD-laitteet pitää tuntea läpikotaisin, joten kemian lisäksi tarvitsen työssäni tietoa sähkö-, laite-, tieto- ja tyhjiötekniikasta. Osa nistä tuli tutuksi jo yliopistolla ja loput olen oppinut työn ohessa. Sujuva englannin kieli on välttämätön ja kaikesta muustakin kielitaidosta, vaikkapa vain muutamasta sanasta, on ollut hyötyä matkoilla.

Lisätietoja: Timo.Asikainen@asm.com
www.asm.com

[Takaisin Kemistigalleriaan]