Janne Rautanen:
Kehitysinsinööri, puolijohteet

Pääaine: Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia
Korkeakoulu: TKK
Tutkinnot: DI 1993, TkL 1996

Työnantaja: Okmetic Oyj Espoo
Työnantajan toimiala: Puolijohteet

Okmetic valmistaa piikiekkoja, jotka ovat esimerkiksi tietokoneissa ja kännyköissä käytettävien piisirujen alustamateriaali. Nykyajan autoissa on myös useita piikiekoista tehtyjä kiihtyvyysantureita, jotka laukaisevat tarvittaessa turvatyynyt tai toimivat esimerkiksi ABS-jarrujen sekä muiden ajamista helpottavien järjestelmien aktiivisena osana. Okmeticista valmistuva piikiekko on siis vasta alkutaipaleella lopullista käyttöä ajatellen, eikä siitä ole mitään hyötyä ennen kuin se on kulkenut asiakkaittemme mutkikkaiden piirinvalmistusprosessien läpi ja asennettu kännykän, tietokoneen, tms. osaksi.

Piikiekkojen valmistus aloitetaan kasvattamalla suuri piikide yli 1400°C lämpötilassa. Kide muistuttaa lähinnä suurta sikaria. Kuvassa kädessäni on kiteen häntäosa, joka poistetaan kiteestä ennen kuin se jatkaa matkaansa kiekoiksi. Tyypillisen kiteen paino vaihtelee käyttötarkoituksesta ja kasvatusuunin koosta riippuen 40-80 kg välillä, paksuus 10-20 cm välillä, pituuden ollessa 1-2 m. Valmis kide leikellään ohuiksi 0,3-0,8 mm paksuiksi kiekoiksi.

Työtehtäväni on kehittää Espoon tehtaan kiteenkasvatusta. Kemian tuntemus on työssäni suuri etu, mutta se ei pelkästään riitä. Fysiikan tietämys on vähintäänkin yhtä tärkeää, jotta ymmärtäisin esimerkiksi piin sähköisiin ominaisuuksiin vaikuttavat ilmiöt. Matematiikan taidot ovat tärkeitä koetulosten analysoinnissa ja erityisesti englanninkieltä tarvitsen jatkuvasti yhteyksissäni ulkomaailmaan, kirjoittaessani työhöni liityviä raportteja sekä pysyäkseni alani kehityksessä mukana.

Työni on erittäin monipuolista ja vaihtelevaa eikä mikään yksittäinen koulu tai oppiaine ole antanut riittäviä tietoja ja taitoja työssäni selviytymiseen. Kemian tietoja ja taitoja kuitenkin aina tarvitaan (mitä ihmeellisimmissä yhteyksissä) ja niitä en olisi oppinut jos olisin fyysikko tai matemaatikko.

[Takaisin Kemistigalleriaan]