Mikko Utriainen:
Tutkija, High-tech kaasunilmaisimet

Pääaine: Epäorgaaninen kemia
Korkeakoulu: TKK
Tutkinnot: DI 1994, TkL 1997,TkT 1999

Työnantaja: Environics Oy, Mikkeli
Työnantajan toimiala: High-tech kaasunilmaisimet

Kaasunilmaisin on poikkitieteellinen yhdistelmä uusimpia tieteen ja teknologian saavutuksia. Vai mitä sanotte sellaisista hienouksista kuin älykkäät anturit, sumea logiikka, mikrospektrometri, ladattava litiumioniakku ja rankat militäärivaatimukset täyttävä kestävyys.

Kaasunilmaisimen tärkeitä sovelluksia ovat kemiallisten aseiden tunnistus, teollisuuden laadunvalvonta sekä ympäristömittaukset. Ilmaisintekniikkamme on uutta ja kiinnostavaa. Useita hankkeita, jotka tähtäävät uusiin sovelluksiin on käynnissä ja uusia hankkeita tulee jatkuvasti. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarviketeollisuuden kiinnostuksen kohteena olevat elektroninen nenä -sovellukset.

Työni high-tech yrityksen tutkijana on erittäin monipuolista, itsenäistä ja laaja-alaista. Mietin ilmaisimeen uusia parempia teknisiä ratkaisuja sekä lisälaittein toteutettavia laajennusmahdollisuuksia. Pyrin tekemään patentteja kilpailukyvyn turvaamiseksi tulevaisuudessa ja seuraan tiiviisti kemiallisten anturien ja ilmaisimien kehitystä maailmalla. Tavoitteena olla maailman paras.

Tutkimustiimillemme kuuluu oleellisesti myös laitteiden testaus, jonka puitteissa voin viettää jopa useita viikkoja ulkomailla parhaissa tutkimuslaboratorioissa. Näissä testeissä kemikaaleja tuotetaan kaasufaasiin hallitusti haluttuun pitoisuuteen. Se on haastavaa. Usein yhdisteet ovat myös erittäin myrkyllisiä (kuten hermokaasut), jolloin varotoimiin on kiinnitettävä erityistä huolellisuutta.

Ilmaisimen tekniikka on täysin uutta, sellaista mitä ei opeteta koulussa. Vastaantulevien ongelmien nopea ratkaisu vaatii erittäin vankkaa ja laajaa luonnontieteiden ymmärrystä. Siihen pääsee yliopisto-opinnoilla ja itse kokeita tekemällä.

Kemian, fysiikan ja materiaalitekniikan lisäksi ymmärrys myynnin, markkinoinnin, oston, rahoituksen, laadun, koesuunnittelun, ohjelmoinnin ja tietotekniikan puolelta ei ole pahitteeksi. Edelleen tarvitaan sopiva annos luovuutta (mitä saa äidinmaidosta), esiintymistaitoa (mitä voi harjoitella karaoke -baarissa) sekä maalaisjärkeä (mitä hankitaan olemalla täällä "maalla").

Lisätietoja: mikko.utriainen@environics.fi

[Takaisin Kemistigalleriaan]