Kalenteri

Kiertotalousinnovaatio-palkinto Smart Chemistry Parkille

Suomalaisten Kemistien Seura on palkinnut Raisiossa toimivan Smart Chemistry Parkin luovuttamalla sille uuden Kiertotalousinnovaatio-palkinnon. Palkinto luovutettiin keskiviikkona ChemBio Finland / Kemian Päivillä Helsingin Messukeskuksessa.

Smart Chemistry Parkille myönnetty palkinto on Suomalaisten Kemistien Seuran uusi tunnustus yritykselle tai yhteisölle innovatiivisesta kiertotalouden kemiaan liittyvästä liiketoimintaideasta. Palkintokriteereissä painottuu kemiaan kytkeytyvä innovaatio, joka tuottaa sekä ympäristö- että taloudellista hyötyä.

Ensimmäisenä palkittu Smart Chemistry Park on Raisiossa toimiva bio- ja kiertotalouden innovaatioalusta ja klusteri kemian ja teknologian alalla toimiville startup- ja pk-yrityksille. Alan yritysten ja toiminnasta vastaavan Turku Science Park Oy:n yhteistyössä valmistelema konsepti aloitti toimintansa Raisio Oyj:n tehdasalueella vuonna 2015. Smart Chemistry Park tarjoaa laboratorio-, pilotointi- ja toimistotiloja sekä laajan verkoston julkisen sektorin, yliopistojen ja teollisuuden välillä.

Yrityspuistossa toimivien yritysten ydinosaamista on kemia ja sen eri osa-alueet. Yritykset tarjoavat tuotteita tai teknologiaosaamista laajalle teollisuussektorille, esimerkiksi metalli-, energia-, paperi & pakkaus-, rakennus- ja life science -aloille. Verkostoon kuuluu myös arvoketjuja täydentäviä kemikaaliturvallisuuteen ja immateriaalioikeuteen erikoistuneita yrityksiä. Smart Chemistry Parkin yritykset ovat menestyneet myös rahoituksen hakemisessa muun muassa EU:n rahoitusohjelmista sekä Tekesiltä.

Suomalaisten Kemistien Seuran kiertotalouspalkinto ”The Thing” on chileläisen graafisen muotoilijan Joel Menesesin Aalto-yliopiston Design Factoryllä suunnittelema teos. Siinä visualisoituu ja konkretisoituu teollisuuden elementtien virta. Palkintoesineessä on yhdistetty erilaisia valmistusmenetelmiä ja materiaaleja, puun, metallin, muovin ja kiven yhteen liittäminen erilaisilla valutekniikoilla. Lopputulos on näiden neljän elementin elegantti liittouma yhdessä geometrisessä muodossa.

Suomalaisten Kemistien Seura (SKS) on sitoutumaton tieteellinen seura. SKS korostaa kemian merkitystä yhteiskunnassa, toimii kemian kansainvälisillä foorumeilla ja edistää tieteen, koulutuksen, teollisuuden ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden verkottumista.

Lisätietoja:
Kemian Päivien 2017 tiedotus, Heleena Karrus
puh. 010 4256302
heleena.karrus [at] kemianseura.fi

Turku Science Park Oy / Smart Chemistry Park
Liiketoiminnan kehityspäällikkö Linda Fröberg-Niemi
puh. 050 587 3441
linda.froberg-niemi [at] turkusciencepark.com
www.smartchemistrypark.com
www.turkusciencepark.com

SKS:n kevätkokous ja museovierailu

Suomalaisten Kemistien Seuran kevätkokous ja retki ti 6.6.2017 (n. klo 15.00 lähtö Kiasman pysäkiltä) Suomen Valimomuseolle ja Karkkila-Högforsin työläismuseolle Karkkilaan.

Vierailut ja päälle iltapalaa.

Osallistumismaksu SKS:n jäsenile 30 euroa varsinaiset/10 euroa nuoret jäsenet.

Ilmoittautumiset tästä linkistä 31.5. mennessä.

SKS:n kemistimatka 2017

SKS:n kemistimatka 2017 suuntautuu Itävaltaan 3.-7.9.2017.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse heleena.karrus@kemianseura.fi

Suomalaisten Kemistien Seuran uusi palkinto

Suomalaisten Kemistien Seuran kiertotalousinnovaatiopalkinto jaetaan 1. kerran Kemian Päivillä 2017  ke 29.3.2017 Messukeskuksessa tunnustuksena kemian alan kiertotalouteen liittyvästä kaupallisesta innovaatiosta.

Palkinnon tarkoituksena on kannustaa kemian alan yrityksiä kehittämään uusia kiertotalouteen perustuvia turvallisia tuotteita, tehokkaampia laitteita ja toimintatapoja ja työmenetelmiä, sekä kiinnittää julkista huomiota kemian merkitykseen kiertotalouden innovaatioissa. Tavoitteena on edistää kemiaan perustuvaa uudenlaista yritystoimintaa sekä rohkaista eri toimijoita rakentamaan Suomesta kestävän hyvinvoinnin ja kiertotalouden edelläkävijämaa.

SKS:n vuosikokous 2017

Suomalaisten Kemistien Seura ry:n vuosikokous pidetään Tieteiden talossa (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 8.3.2017 klo 17.00, kokouskahvit klo 16.45.

Ohjelma
Klo 17.00 SKS:n vuosikokous

SKS:n vuosikokousasiat
1. Sääntöjen 12 §:n mukaiset vuosikokousasiat
1.1. Vuosikertomus
1.2. Tilinpäätöksen vahvistaminen
1.3. Jäsenmaksun päättäminen
1.4. Talousarvio
1.5. Hallituksen kokoonpano
1.6. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta
1.7. Tilintarkastajien ja toiminnantarkastajien valinta
2. Jäsenasiat
3. Nuorten tutkijain tunnustuspalkinto
4. Muut mahdolliset asiat

Kokouksen jälkeen prof. Helder Almeida Santos HY:n Farmasian tiedekunnasta kertoo tutkimusalueestaan ja kokemuksistaan suomalaisessa tutkijaympäristössä ja akatemiatutkija Arkke Eskola HY:n kemian laitokselta kertoo tutkimusalueestaan ja kokemuksistaan työskenteluytä Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Iltapala.

Ilmoittautumiset vuosikokoukseen 5.3.2017 mennessä tästä linkistä.

SKS:n helmikuun kokous ja vierailu Lassila-Tikanojalle

SKS:n helmikuun  kokous ja vierailu Lassila-Tikanojalle, teemana kiertotalous, järjestetään torstaina 16.2.2017 klo 16.00 (Valimotie 27, Helsinki).

Ohjelma

 • 16.00 Seuran kokous
 • Kehityspäällikkö Seppo Pönni kertoo kiertotaloudesta Lassila-Tikanojan  osalta
 • Yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Jorma Mikkonen kertoo kiertotaloudesta laajemmin ja kiertotalouden roolia L&T:n bisneksessä
 • Kokouskahvit

Ilmoittautumiset 10.2.2016 mennessä tästä linkistä.

Vierailulle otetaan 35 seuran jäsentä.

SKS:n pikkujoulukokous

SKS:n pikkujoulukokous pidetään keskiviikkona 23.11.2016 klo 17.00 (Suomen Kansallisteatteri, Läntinen teatterikuja  1, Helsinki).

Ohjelma
Viralliset kokousasiat
Uudet jäsenet
Kompan palkinnon julkistaminen vuoden 2015 kemian alan väitöskirjoista
Iltapala
Klo 19.00 Suomen Kansallisteatterin esitys Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja

SKS:n varsinaiset jäsenet 35 euroa/nuoret jäsenet 15 euroa.

Ilmoittautuminen on suljettu.

SKS:n syyskuun vierailu ja kokous

SKS järjestää vierailun Rambollille ja HY:n ympäristötieteiden laitokselle Lahteen. Bussikyyti Helsingistä lähtee Kiasman edestä tiistaina 20.9.2016 klo 14.30.

Iltapala.

Paluukyyti bussilla Helsinkiin n. klo 20.30.

Ilmoittaudu 15.9.2016 mennessä tästä linkistä.

Suomalaisten Kemistien Seura sai uuden puheenjohtajan

Jari Yli-Kauhaluoma kannustaa päättäjiä katsomaan tulevaisuuteen taloudellisesti vaikeina aikoina. ”Tieteeseen investoidut rahat eivät mene hukkaan!”

Jari Yli-Kauhaluoma valittiin Suomalaisten Kemistien Seuran puheenjohtajaksi 13. huhtikuuta pidetyssä vuosikokouksessa.

Lääkeainekemian professori Jari Yli-Kauhaluoma on toiminut pari viime vuotta Suomalaisten Kemistien Seuran SKS:n varapuheenjohtajana. Puheenjohtajan nuijan hänelle luovutti eilisessä vuosikokouksessa seuraa kaksivuotiskauden luotsannut professori Kimmo Himberg.

”Otan tehtävän vastaan hyvillä mielin. Seuran toiminta ja talous ovat kunnossa, ja pääsen jatkamaan Kimmon kaudella tehdyn strategialinjauksen toteuttamista”, tuore puheenjohtaja sanoo.

Yksi tärkeimmistä tavoitteista on nuorten jäsenten innostaminen toimintaan. Puheenjohtaja itse liittyi seuraan heti opintojensa alussa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Nykyopiskelijan ajasta ja kiinnostuksesta käydään entistä kovempaa kilpailua.

”Seuratoimintaan kannattaa tulla alusta alkaen mukaan. SKS järjestää Karruksen Heleenan johdolla kiinnostavaa ohjelmaa läpi vuoden. Emoseura ja paikallisseurat antavat loistavan tilaisuuden tutustua oman alan ihmisiin ja verkostoitua jo opiskeluvaiheessa.”

Kuva: Veikko Somerpuro

Kemian historiaa Luma-keskuksen sivuilla

Luma-keskuksen Kemian historiaa -sivusto sisältää tietoa kemian historian eri aikakausista, kemisteistä ja kemian eri osa-alueiden kehityksestä Suomessa. Lisäksi sivustolla on tietoa kemian tutkimuksen ja teollisuuden tämän hetkisestä tilanteesta. Tutustu sivustoon osoitteessa http://www.luma.fi/kemma/3028/.

Johdatus kemiaan -seminaari toimittajille

”Asiat menevät nopeasti vaikeiksi, kun kyse on kemiasta”, sanoo Helsingin yliopiston kemian professori Mikko Ritala.

SKS järjestää Journalistiliiton ja HY:n kemian laitoksen kanssa toimittajille maksuttoman kurssin kemian perusasioista. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta www.journalisti.fi/artikkelit/2016/3/oikeanlaista-kemiaa/.

Suomalaisten Kemistien Seuran kesäretki/kokous Vallisaareen

Suomalaisten Kemistien Seuran kesäretki/kokous Vallisaareen (Helsinki)  ke 15.6.2016 klo 15.00.

Retkiohjelma
15.00 Helsingin kaupungintalo, Vallisaari -näyttely
Näyttelyyn tutustumisen jälkeen siirrymme Kaupparotin laidalle vesibussiin ja matka Vallisaareen alkaa.
Helsingissä  kauppatorilla ollaan takaisin  n. klo 21.00 mennessä.

Ilmoittautuminen on suljettu.
Osanottomaksu  30 euroa/ jäsenet, 10 euroa/ nuoret jäsenet. Maksu sisältää matkat, opastetut tutustumiset sekä retkipalaa. Osallistumismaksu kerätään retkivesibussissa, varaathan tasarahan!

Muista pukeutua sään mukaan!

SKS:n kemistimatka 2016

SKS:n kemistimatka 2016  suuntautuu Portugaliin 9.10. – 15.10.2016.

Matkan hinta tulee olemaan n. 1200 euroa (1-hengen huoneissa majoittuville n. 1 400 euroa), ohjelma tarkentuu kevään aikana.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset sähköpostitse  heleena.karrus@kemianseura.fi

Kaikki matkapaikat on varattu, voit ilmoittautua jonotuslistalle.

SKS:n vierailu Ateneumin Rodin -näyttelyyn

Suomalaisten Kemistien Seuran vierailu Ateneumin Rodin -näyttelyyn torstaina 25.2.2016. klo 16.40 (Kaivokatu 2, Helsinki).

Ohjelma
17.00 Opastus (n. 45  min) näyttelytiloissa. Opastuksen jälkeen voi vapaasti tutustua näyttelyyn vapaasti omassa tahdissa. Museo on keskiviikkoisin auki klo 20.00  asti.

Sisäänkäynti museoon on Kaivokadun puoleiselta pääsisäänkäynniltä. Tarvittaessa liikkumisesteetön sisäänkäynti löytyy museon takaa Ateneuminkujalta. Ryhmämme  haetaan Ateneumin lämmitetyn sisäpihan kohtaamispaikalta auditorioon noin 5-10 minuuttia ennen esittelyn alkua eli n. 16.50.

Huom! Myöhästyneitä ryhmiä eikä yksittäisiä henkilöitä  ei valitettavasti voida enää päästää sisään auditorioon.

Vierailu on maksuton Kemian Seurojen jäsenille. Muistathan ehdottomasti ilmoittaa 17.2. 2016  mennessä, jos et käytä varaamasi paikkaa.
Jokainen maksaa itse vaatesäilytyksen.

Myös FKS:n ja KTY:n jäsenet ovat  tervetulleita.Vierailulle mahtuu 50 osallistujaa.

Ilmoittautumiset 17.2.2016  mennessä tästä linkistä.

SKS:n vuosikokous 2016

Suomalaisten Kemistien Seura ry:n vuosikokous pidetään nykytaiteen museo Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2, Helsinki) keskiviikkona 13.4.2016 klo 17.00, kokouskahvit klo 16.45.

Ohjelma
Klo 17.00 SKS:n vuosikokous

SKS:n vuosikokousasiat
1. Sääntöjen 12 §:n mukaiset vuosikokousasiat
1.1. Vuosikertomus
1.2. Tilinpäätöksen vahvistaminen
1.3. Jäsenmaksun päättäminen
1.4. Talousarvio
1.5. Hallituksen kokoonpano
1.6. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta
1.7. Tilintarkastajien ja toiminnantarkastajien valinta
2. Jäsenasiat
3. Nuorten tutkijain tunnustuspalkinto
4. Muut mahdolliset asiat

Kokouksen jälkeen opastettu tutustuminen museon näyttelyyn ja iltapala.

Ilmoittautumiset vuosikokoukseen 7.4.2016 mennessä tästä linkistä.

Suomalaisten Kemistien Seuran uusi strateginen tulevaisuusnäkymä

Suomalaisten Kemistien Seura on perinteikäs kemistien yhteenliittymä, jonka historia yltää aivan Suomen itsenäisyyden alkuvuosiin.  Vietämme siis piakkoin 100-vuotisjuhliamme.

Seuran hallitus aloitti yli vuosi sitten uuden strategian työstämisen.  Olimme tosin pitäneet vuosittain hallituksen sisäisen strategiaseminaarin, mutta emme olleet aiemmin pitäneet tarpeellisena varsinaisen strategia-asiakirjan tuottamista.

Nämä keskustelut johtivat kuitenkin siihen, että hallitus alkoi keskuudessaan pohtia yhä enemmän sitä, mikä tällaisen ammatillisen yhteenliittymän funktio oikeastaan on toisaalta  jäsenkunnalleen, toisaalta yhteiskunnassa yleisemmin.

Kemistiseuran olemassaolon oikeutusta voidaan toki tarkastella monesta suunnasta: olemmeko ensi sijassa tieteellinen seura, ja jos olemme, minkä silloin kuuluisi olla seuran toiminnassa keskeistä?  Onko meillä jokin rooli kemian roolin korostamisessa suuren yleisön keskuudessa? Tulisiko kemistien ammatillisen yhdistyksen pyrkiä vaikuttamaan kemian alan tutkimukseen ja koulutukseen sekä niiden rahoitukseen?  Vai olemmeko sittenkin lähinnä kemistien välisten sosiaalisten suhteiden ylläpitoon keskittyvä yhdistys?

Strategian luomisessa otettiin tärkein askel seuran laajennetun hallituksen seminaaripäivässä syksyllä 2014, jolloin perinpohjaisen valmistelun, syvällisen keskustelun ja useiden ryhmätöiden pohjalta pystyimme muotoilemaan sekä tulevan strategian keskeiset ideat, esitystavan että tulevaisuuden linjaukset.

Päädyimme määrittelemään Suomalaisten Kemistien Seuran roolin seuraavasti: SKS on sitoutumaton tieteellinen seura ja maamme kemistikunnan yhteenliittymä. Päädyimme toisin sanoen määrittelemään seuralle sekä tieteellisen että sosiaalisen roolin.  Strategia määrittelee Seuralle konkreettisia tehtäviä eri toimijoiden välisen verkottumisen tukijana ja kemian merkityksen esiin nostajana yhteiskunnassa.  Strategiassa korostetaan kemian merkitystä nimenomaan tieteenä, joka tarjoaa ratkaisuja ympäristön ja ihmisen hyvinvoinnin ongelmiin, energian, puhtaan veden ja ravinnon saatavuuteen ja uusien materiaalien kehittämiseen.

Toiminnan painopistealueita määrittelimme neljä:

 • tieteen ja osaamisen edistäminen
 • tuki yritystoiminnalle
 • kestävä kehitys
 • katse tulevaisuuteen

Neljättä painopistettä pidän seuran puheenjohtajana erityisen tärkeänä: se painottaa nuoriin kohdistuvan toiminnan tärkeyttä.  Konkreettisena tavoitteena Seuralla on mm. saada oman toimintansa avulla sukupolven parhaat kyvyt opiskelemaan kemiaa.  Tämä tulee edellyttämään huolellista toiminnan suunnittelua Seuralta, jonka jäsenkunnan keski-ikä kieltämättä on melko korkea.

Pyrimme strategiaa laatiessamme ilmaisemaan asiat mahdollisimman tiiviisti.  Pidimme periaatteena, että strategia ei ole vielä toimintasuunnitelma, vaan konkreettiset suunnitelmat laaditaan strategialinjausten pohjalta.

Viime kesän ja kuluneen syksyn aikana uudelle strategialle on suunniteltu – ainakin omasta mielestämme – hyvin tyylikäs ulkoinen asu.  Strategia vahvistetaan Seuran hallituksen vuosikokouksessa marraskuun lopussa, ja se julkaistaan Seuran verkkosivuilla heti tämän jälkeen.

Suomalaisten Kemistien Seuran toimielinten strategiatyö ei tietenkään pääty tähän.  Seuraavaksi ryhdytään linjaamaan Seuran toimintaa uuden strategian mukaisesti laatimalla sekä pitkän tähtäimen toimintasuunnitelma että vuosittain konkreettiset toimenpidesuunnitelmat.

Strategian valmistelusta kertyneen kokemuksen perusteella uskallan väittää, että tämänkaltainen toiminnan perusteita arvioiva ja jopa uudelleen suuntaava prosessi on aika ajoin tarpeen.  Se  avartaa omalta osaltaan vähintään kaikkien vastuuhenkilöiden, mahdollisesti myös jäsenistön ajatuksia.

Seuran puheenjohtajana odotan suurella innolla hallituksen yhteistä jatkotyöskentelyä suunnitteluprosessien seuraavissa vaiheissa.

Kimmo Himberg
Puheenjohtaja

 

SKS:n helmikuun vierailu ja kokous

Suomalaisten Kemistien Seuran helmikuun vierailu ja kokous Suomen Kansallismuseoon tiistaina 16.2.2016 klo 16.15 – 18.00 (Mannerheimintie 34, Helsinki).

Ohjelma:
Seuran kokous
Opastettu tutustuminen Sibelius – Jokainen nuotti pitää elää -näyttelyyn.
Kahvitarjoilu

Ilmoittautumiset to 11.2.2016 mennessä tästä linkistä.

Suuri Nobel-keskustelu

Millä eväillä napattiin vuoden 2015 maailmankuulut tiedepalkinnot?

Aika: torstaina 29.10. klo 16.30-18
Paikka: Sanomatalon Mediatori (Töölönlahdenkatu 2, Helsinki)

Suomalaiset huippuasiantuntijat kertovat kansantajuisesti vuoden 2015 Nobel-palkittujen tutkimusten aiheista, tekijöistä, saavutuksista sekä niiden merkityksestä.

Keskustelussa mukana:

 • Julkistalouden professori Markus Jäntti (taloustiede)
 • Immunologian professori Seppo Meri (lääketiede/fysiologia)
 • Genetiikan professori Minna Nyström (kemia)
 • Fysiikan professori Juha Äystö (fysiikka)

Tilaisuuden juontavat Jukka Ruukki (HS Tiede) ja Tiina Raevaara (Suomen Tiedetoimittajain liitto).

Paikkoja rajoitetusti. Vapaa pääsy.

Suuri Nobel-keskustelu näytetään suorana lähetyksenä HSTV:ssä.
Keskustelu käynnissä myös verkossa:
Twitter #HS360 ja Facebook HS 360 astetta.

Kampusluennot:

Kemian, lääketieteen/fysiologian ja taloustieteen Nobel-palkinnoista järjestetään myös kampusluennot Helsingin yliopistolla ja Aalto-yliopistolla:

 • Professori Seppo Meri (lääketiede/fysiologia) ja professori Minna Nyström (kemia) luennoivat palkinnoista 21.10. klo 11-12, Biocenter 2, luentosali 2041 (Viikinkaari 5, Helsinki)
 • Professori Markus Jäntti luennoi taloustieteen palkinnosta 26.10. klo 16-18, Economicum, luentosali (Arkadiankatu 7, Helsinki).

Järjestäjät:
Helsingin Sanomat, Tiedeakatemiain neuvottelukunta, Suomen Tiedetoimittajain liitto, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Svenska TekniskaVetenskapsakademien i Finland, Teknillisten Tieteiden Akatemia, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto.

SKS:n syyskuun kokous ja vierailu Suomen valokuvataiteen museolle

Syyskuun kokous ja vierailu Suomen valokuvataiteen museolle järjestetään ke 2.9.2015 klo 17.00 (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki).

Ohjelma
17.00 Seuran kokous
17.30-18.30 Opastettu tutustuminen valokuvataiteen museon uuteen näyttelyyn PIMIÖ-DARKROOM

Opastetun kierroksen jälkeen voi vielä jäädä omatoimisesti tutustumaan näyttelyyn, museo on keskiviikkona 2.9.2015 avoinna klo 20.00 asti.
Ilmoittautumiset 26.8.2015 mennessä  tästä linkistä.

SKS:n pikkujoulukokous

SKS kutsuu jäsenet pikkujoulukokoukseen Suomen Kansallisteatteriin tiistaina 24.11.2015 klo 17.00 (Suomen Kansallisteatteri, Läntinen teatterikuja 1, Helsinki).

Ohjelma

 • Viralliset kokousasiat
 • Uudet jäsenet
 • Kompan palkinnon julkistaminen vuoden 2014 kemian alan väitöskirjoista
 • Iltapala
 • Klo 19.00 Suomen Kansallisteatterin esitys Nummisuutarit

SKS:n varsinaiset jäsenet 35 euroa/nuoret jäsenet 15 euroa.

Ilmoittautumiset tästä linkistä 15.10. mennessä.