Päijät-Hämeen Kemistit

Päijät-Hämeen KemistiseuraPäijät-Hämeen Kemistit ry. on 1988 perustettu Suomalaisten Kemistien Seuran paikallisyhdistys, jonka toimialue on Päijät-Häme. Jäsenistöstä valtaosa toimii Lahdessa ja ympäristökunnissa. Varsinaiseksi jäseneksi hyväksytään yliopistotason loppututkinnon suorittanut tai muulla tavalla pätevöitynyt kemian alan osaaja. Nuoreksi jäseneksi hyväksytään kemiaa tai lähitieteitä (kuten ympäristöekologiaa) pääaineena yliopistossa opiskeleva opiskelija.

Yhdistyksen toiminta muodostuu keväisin ja syksyisin tehtävistä yritysvierailuista ja muista kemianalaan liittyvistä yhteisistä tapahtumista. Vuosikokous pidetään keväällä ja siihen on pyritty liittämään myös ohjelmallinen osa. Kevätkesään on pyritty järjestämään myös retki, joka voi olla vahvemminkin viihteellispainotteinen. Samanlaiseen yhdessäoloon keskitytään marras-joulukuussa järjestettävässä pikkujoulussa.

Päijät-Hämeen Kemistit r.y:n johtokunta vuonna 2016

Eila Hämäläinen
Pekka Ilvonen
Sihteeri
Leena Hovi
Arja Frilander
Rahastonhoitaja
Salla Partio
Heidi Jääskeläinen

Toimintakertomus 2015

Yleistä

Päijät-Hämeen kemistit ry on Suomalaisten Kemistien Seura ry:n paikallisseura ja siihen kuului vuonna 2015 36  jäsenmaksun maksanutta jäsentä.

Toiminta

Vuoden aikana toteutimme erilaisia vierailuja. Huhtikuussa vierailimme Viking Malt –tehtaalla, jossa tutustuimme juoma- ja panimoteollisuudessa käytettävän maltaan valmistukseen ja tehtaan laboratorioon. Oppaana toimi Anu El- Ghaoui. Elokuussa retkemme suuntautui Pihamaan viinitilalle Kalkkisiin yhdessä MAOL Päijät-Hämeen kerhon kanssa. Ohjelmaan kuului myös kolmen viinin maistelu. Syksyllä oli vuorossa vierailu Pauligin kahvipaahtimolle Helsinkiin. Vierailuohjelmaan kuului lyhyt yritysesittely sekä tuotantokäytävä- ja museokierros.

Marraskuussa järjestettiin jälleen kerran Wellamo-opiston kanssa yhteistyössä Studia Generalia –luento. Aiheena: Voiko arvoesineen aitoutta todistaa? Erikoistutkija Seppo Hornytzkyj, Suomen kansallisgalleria, Kokoelmahallintaosasto / Konservointi kertoi miten määritellään aito arvo- tai taide-esine ja voiko luottaa arvo- tai taide-esineen aitoustodistukseen eli sertifikaattiin?

Helmikuussa pidimme Molekyyligastronomia-illan Itä-Hämeen Marttalassa, Lahdessa.

Illan aikana valmistimme molekyyligastronomisin menetelmin jauhelihakastiketta ja bataattimuusia sekä jälkiruuan. Eila Hämäläinen oli illan ohjaajana. Illan päätteeksi maistelimme valmistamaamme ruokaa.

Lehtori Marleena Vilminko kirjoitti tilaisuudesta jartikkelin Kemia-lehteen ja kuvaajana toimi ylioppilas Anna Jaskari.

Marraskuussa oli perinteinen pikkujoulu ja sitä vietettiin Jokimaan raviradalla yhdessä MAOL Päijät-Hämeen kerhon kanssa. Alkuillasta oli mahdollisuus tutustua ravihevosiin tallikierroksella. Lisäksi saimme infoa raveista ja jokainen sai viiden euron pelivoucherin. Ruokana oli Texmex buffet.

Toukokuussa pidettiin vapaamuotoinen tapaaminen Lahden satamassa kemistien ja MAOL Päijät-Hämeen kerholaisten kesken ja syksyllä teimme omatoimi-patikkaretken Hollolan Pirunpesälle.

Stipendit

SKS:n hallitus myönsi paikallisseuroille avustusta stipendeihin kannustaakseen nuoria alalle ja tehdäkseen kemiaa tunnetuksi. Stipendien kohderyhmänä olivat peruskoulut ja lukiot. Päijät-Hämeen Kemisteille avustuksen suuruus oli 200 €. Stipendistä jaettiin tietoa MAOL Päijät-Häme ry:n kautta. Saatu stipendiraha jaettiin kahden opiskelijan kesken.

Hallinto

Vuosikokous pidettiin 26. maaliskuuta bussissa matkalla Helsingin yliopiston kemian laitokselle Kumpulaan. Perillä tutustuimme kemian laitoksen tutkimustiloihin ja kemianluokka Gadoliniin. Isäntänä toimi Veli-Matti Ikävalko.

Kotimatkalla ruokailimme ravintola China Flavorissa (kauppakeskus Aralia/Hki).

Päijät-Hämeen Kemistien hallituksen muodostivat:

Eila Hämäläinen
Pekka Ilvonen
Sihteeri
Leena Hovi
Arja Frilander
Rahastonhoitaja
Salla Partio
Heidi Jääskeläinen

Hallitus kokoontui vuoden 2015 aikana 3 kertaa. Lisäksi pidettiin 1 nettikokous.