Teemu Myllymäki ja Kalle Lagerblom tutustuivat Helsingin yliopiston kemian laitoksella jo ensimmäisenä opiskelupäivänään. Kahdeksan vuotta myöhemmin kaverukset perustivat yrityksen nimeltä Measurlabs, joka kokoaa yhteen satojen laboratorioiden parhaat testauspalvelut. Keväällä 2022 yritys työllistää 16 henkilöä, palvelee asiakkaita 26 eri maassa, ja on kiinni voimakkaassa kansainvälisessä kasvussa.

Kuva Measurelabs

Idea yrityksen perustamiselle kypsyi vähitellen väitöskirjaa tehdessä, Teemu Myllymäki aloittaa tarinan yrityksen syntymisestä. Huomasimme, että tutkimustyön pullonkaulana oli usein se, että materiaaleista tai kemikaaleista tarvittavia mittauksia oli vaikea saada tehtyä. Vaikka osa tarvittavista laitteista löytyivätkin yliopistolta, ei niitä välttämättä osattu käyttää, tai laitteen vastuukäyttäjällä oli muita kiireitä, Teemu Myllymäki kertoo.

Yritykset ottivat silloin tällöin yhteyttä yliopistoon pyytääkseen mittauspalveluita, mutta yliopistoilla on harvoin resursseja tehdä laajamittaisia palvelumittauksia yritysten tarpeisiin. Koska olimme keränneet omiin tarpeisiimme tietoa kaupallisten laboratorioiden tarjonnasta, aloimme Teemun kanssa palvelemaan näitä yrityksiä välittämällä heille alihankittuja mittauspalveluita, Kalle Lagerblom jatkaa.

Measurlabs ei itse omista laboratorioita, vaan kerää yhteen satojen eri laboratorioiden kustannustehokkaimmat ja tarkimmat mittausmenetelmät. Toimintamallinsa ansiosta yritys pystyy tarjoamaan kaikki maailman mittausmenetelmät helposti samasta paikasta.

Intensiivistä tuotekehitystä tai laajaa laadunvalvontaa tekevät yritykset joutuvat usein käyttämään monen eri laboratorion palveluita saadakseen tarvitsemansa mittaukset. Nyt riittää kun lähettää näytteet meille, niin me hoidamme kaiken sen taustalla tapahtuvan jumpan mitä tuotekehittäjät ja laatuinsinöörit ovat aikaisemmin joutuneet tekemään itse, Kalle Lagerblom kuvailee.

Perustajat ovat pyörineet Suomen startup-skenessä ja olleet vapaaehtoistyöntekijöinä Slushissa, osallistuneet Aaltoes-lähtöiseen Kiuas inkubaattoriin, ja ovat nyt osa Suomen Startup-yhteisöä. Osallistuminen muiden startup-yrittäjien, sijoittajien ja vapaaehtoisten kanssa tapahtumiin on muovannut kaksikon ajattelua ja tavoitetasoa.

Emme ole rakentamassa pientä yritystä ja myymässä sitä ensimmäisen tilaisuuden tullen. Olemme rakentamassa palvelua, joka ratkaisee tuotekehityksen ja laadunvalvonnan ongelmia globaalissa skaalassa. Palvelumme täytyy olla paras jokaisella osa-alueella, Teemu Myllymäki linjaa.

Measurlabs on ottanut vaikutteita kansainvälisten teknologiayritysten skaalautuvista liiketoimintamalleista. Yhtiöllä on oma teknologiatiimi, jossa neljä koodaria auttaa automatisoimaan liiketoimintaa osa kerrallaan. Meillä on tiimissä hauska kombinaatio laboratorioanalytiikan asiantuntijoita, koodareita, markkinointiosaamista ja operaatioita. Monimuotoisuus on meille rikkaus, Kalle Lagerblom iloitsee.