Keski-Suomen Kemistiseuran verkkoluento aiheesta “Membraanien eli suodatuskalvojen likaantuminen ja likaantumisen reaaliaikainen seuranta” tiistaina 16.11.2021 klo 17.
LUT-yliopiston Erotustekniikan osastolla tehdään soveltavaa kemian ja kemiantekniikan tutkimusta membraanitieteen alalla. Membraaneja eli suodatuskalvoja käytetään yleisesti erilaisissa erotus- ja puhdistusprosesseissa, kuten juomaveden tuotannossa ja jätevesien käsittelyssä. Kalvopohjaisten erotustekniikoiden merkittävämpiä haasteita on membraanien likaantuminen, joka johtaa tyypillisesti membraanien tukkeutumiseen ja suodatustehon heikkenemiseen.
LUT:in membraanitutkimusta ja väitöstyönsä tuloksia tulee esittelemään tohtoritutkija Tiina Rissanen (o.s. Virtanen) otsikolla: “Törkymöykyn jäljillä – Membraanien eli suodatuskalvojen likaantumisesta ja likaantumisen reaaliaikaisesta seurannasta”. Verkkoluennolla käydään läpi millaisia ominaisuuksia seurantatyökaluilta vaaditaan, kun pyritään biotuotetehtaiden, bioteknologian alan ja ruokateollisuuden prosesseissa kalvoille kertyvän lian laadun, määrän tai likakerroksen rakenteen selvittämiseen. Esitelmässä kerrotaan myös LUT:lla kehitetystä Raman-spektroskopiaan ja tilastolliseen monimuuttujamenetelmään perustuvasta reaaliaikaisesta mittausmenetelmästä, jonka toimivuutta on testattu fenolisten luonnonaineiden aiheuttaman likaantumisen seurannassa.
Luento toteutetaan Zoom-verkkoluentona.
Ilmoittautumiset kokoukseen 14.11.2021 mennessä osoitteessa: https://core.flomembers.com/kemianseura/events/register/43ec517d68b6edd3015b3edc9a11367b