Otaniemi-Utrecht-Zürich-Otaniemi
Professori Peter Liljeroth väitteli Teknillisen korkeakoulun kemian osastolta fysikaalisessa kemiassa. Väitöksen jälkeen hän lähti postdoc-tutkijaksi ulkomaille, Hollantiin ja Sveitsiin. Vierähti vuosia ennenkuin hän palasi takaisin Suomeen tutkijavaimonsa kanssa. Silloin uusi työpaikka löytyi Aalto-yliopiston fysiikan osastolta.
Professori Peter Liljeroth käyttää työssään atomivoima- ja tunnelointimikroskooppia, jonka avulla rakenteista saadaan atomintarkka kuva. Menetelmän kehittäjät Gerd Binnig ja Heinrich Rohrer IBM:n Zürichin tutkimuskeskuksesta pokkasivat fysiikan Nobelin vuonna 1986.
Aalto-yliopiston professorina Liljeroth työskentelee Otaniemessä Nanotalossa, jossa hänen tutkimusvälineitään ovat atomivoima- ja tunnelointimikroskooppi.
Professori Peter Liljeroth kertoo, miten hän päätyi kemian alalta fysiikan alalle, tutkimaan AFM- ja STM-mikroskoopeilla
Peter Liljeroth on saanut kaksi kertaa varsin kilpaillun apurahan Euroopan tutkimusneuvostolta ERC:ltä, viimeksi Advanced grantin viideksi vuodeksi, jonka turvin hän nyt ryhmineen tutkii topologisten eristeiden valmistusta.
Tunnelointimikroskooppi herättää ihastusta merkillisellä ulkomuodollaan.
Atomi- ja tunnelointimikroskooppi ovat varsin herkkiä mittalaitteita, jotka edellyttävät laboratoriolta erityisiä rakenteita.
Peter Liljeroth kertoo AFM- ja STM –mikroskooppien herkkyydestä ja laboratoriosta.
Peter Liljeroth tutkimuslaitteensa äärellä Nanotalossa Otaniemessä.
AFM, atomivoimamikroskooppi STM, tunnelointimikroskooppi
Haastattelija: Sisko Loikkanen