Päijät-Hämeen Kemistit

Päijät-Hämeen KemistiseuraPäijät-Hämeen Kemistit ry. on 1988 perustettu Suomalaisten Kemistien Seuran paikallisyhdistys, jonka toimialue on Päijät-Häme. Jäsenistöstä valtaosa toimii Lahdessa ja ympäristökunnissa. Varsinaiseksi jäseneksi hyväksytään yliopistotason loppututkinnon suorittanut tai muulla tavalla pätevöitynyt kemian alan osaaja. Nuoreksi jäseneksi hyväksytään kemiaa tai lähitieteitä (kuten ympäristöekologiaa) pääaineena yliopistossa opiskeleva opiskelija.

Yhdistyksen toiminta muodostuu keväisin ja syksyisin tehtävistä yritysvierailuista ja muista kemianalaan liittyvistä yhteisistä tapahtumista. Vuosikokous pidetään keväällä ja siihen on pyritty liittämään myös ohjelmallinen osa. Kevätkesään on pyritty järjestämään myös retki, joka voi olla vahvemminkin viihteellispainotteinen. Samanlaiseen yhdessäoloon keskitytään marras-joulukuussa järjestettävässä pikkujoulussa.

Päijät-Hämeen Kemistit r.y:n johtokunta vuonna 2017

Puheenjohtaja
Eila Hämäläinen
Varapuheenjohtaja
Pekka Ilvonen
Sihteeri
Leena Hovi
Jäsen
Arja Frilander
Rahastonhoitaja
Salla Partio
Jäsen
Heidi Jääskeläinen

Toimintakertomus 2016

Yleistä

Päijät-Hämeen Kemistit ry on Suomalaisten Kemistien Seura ry:n paikallisseura ja siihen kuului vuonna 2016 36 jäsenmaksun maksanutta jäsentä.

Toiminta

Helmikuussa vierailimme Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella, Paavolan toimipaikassa. Tutustuimme pelastuslaitoksen toimintaan, taloon ja kalustoon.

Huhtikuussa menimme tutustumaan Helsinkiin SPR:n Veripalveluun ja Yhteyneet Medix Laboratorioon. Vierailuohjelmaan kuului molempien yksiköiden lyhyt yritysesittely, iltapäiväkahvit sekä tutustuminen laboratoriotiloihin. Päivä päättyi omakustanteiseen iltapalaan.

Toukokuussa nautittiin yhteinen vappulounas Lahden diplomi-insinöörit ja arkkitehdit ry:n kanssa Lahden Seurahuoneella.

Toukokuussa pidettiin vapaamuotoinen tapaaminen Lahden satamassa Pianopaviljongissa.

Kesäkuussa puheenjohtaja ja sihteeri osallistuivat SKS:n paikallisseurojen tapaamiseen Helsingissä. Tapahtumassa luotsattiin SKS:n tulevaisuutta ja paikallisseurat esittelivät toimintaansa ja omia seuraavan vuoden suunnitelmiaan.

6. kesäkuuta – 8. kesäkuuta pidettiin Lahdessa valtakunnalliset LUMA-päivät. Järjestelyihin osallistui 3 yhdistyksemme jäsentä.

Syyskuussa teimme omatoimi-patikkaretken Nastolan Lapakiston retkeilyalueelle.

Lokakuussa vierailimme Saarioisten Sahalahden tehtaalla, jossa ohjelmassa oli perusmakutesti, kahvit ja tehdaskierros. Tehdasvierailun jälkeen siirrymme Tampereelle Pirkanmaan Kemistiseuran vieraiksi. Aluksi teimme opastetun kierroksen Finlaysonin Höyrykonemuseoon, ja sen jälkeen ilta jatkui mukavasti yhteisruokailulla ja tarinoinnilla.

Marraskuussa Lahden Tiedepäivien yhteydessä Fellmanni Campuksella piti puheenjohtajamme Eila Hämäläinen luennon aiheesta: Herkullista arkiruokaa ja hieman hifistelyä – molekyyligastronomiaa!

Marraskuussa 5 jäsentä osallistui SKS:n pikkujoulukokoukseen Helsingissä. Kokouksen ja iltapalan jälkeen ohjelmassa oli Suomen Kansallisteatterin esitys Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja.

Joulukuussa oli perinteinen pikkujoulu. Teemana oli omatoiminen viininmaisteluilta. Paikkana oli Ruokamiehet Oy:n tila Lahden Sopenkorvessa ja ruokana jouluista rosvopaistia. Sponsorina toimi VWR.

Stipendit

SKS:n hallitus myönsi paikallisseuroille avustusta stipendeihin kannustaakseen nuoria alalle ja tehdäkseen kemiaa tunnetuksi. Stipendien kohderyhmänä olivat peruskoulut ja lukiot. Päijät-Hämeen Kemisteille avustuksen suuruus oli 200 €. Stipendin saivat Christer Lidsle, Lahden lyseo (100 €) ja Juri Mauno, Heinolan lukio (100 €)

Hallinto

Vuosikokous pidettiin 8. maaliskuuta Nor-Maali Oy:n tiloissa Lahdessa. Meille esiteltiin kahvitarjoilun yhteydessä yrityksen toimintaa ja teimme myös tehdaskierroksen.

Päijät-Hämeen Kemistien hallituksen muodostivat:

Puheenjohtaja
Eila Hämäläinen
Varapuheenjohtaja
Pekka Ilvonen
Sihteeri
Leena Hovi
Jäsen
Arja Frilander
Rahastonhoitaja
Salla Partio
Jäsen
Heidi Jääskeläinen

Hallitus kokoontui vuoden 2016 aikana 4 kertaa. Lisäksi pidettiin 1 nettikokous.