Päijät-Hämeen Kemistit

Päijät-Hämeen KemistiseuraPäijät-Hämeen Kemistit ry. on 1988 perustettu Suomalaisten Kemistien Seuran paikallisyhdistys, jonka toimialue on Päijät-Häme. Jäsenistöstä valtaosa toimii Lahdessa ja ympäristökunnissa. Varsinaiseksi jäseneksi hyväksytään yliopistotason loppututkinnon suorittanut tai muulla tavalla pätevöitynyt kemian alan osaaja. Nuoreksi jäseneksi hyväksytään kemiaa tai lähitieteitä (kuten ympäristöekologiaa) pääaineena yliopistossa opiskeleva opiskelija.

Yhdistyksen toiminta muodostuu keväisin ja syksyisin tehtävistä yritysvierailuista ja muista kemianalaan liittyvistä yhteisistä tapahtumista. Vuosikokous pidetään keväällä ja siihen on pyritty liittämään myös ohjelmallinen osa. Kevätkesään on pyritty järjestämään myös retki, joka voi olla vahvemminkin viihteellispainotteinen. Samanlaiseen yhdessäoloon keskitytään marras-joulukuussa järjestettävässä pikkujoulussa.

Päijät-Hämeen Kemistit r.y:n johtokunta vuonna 2018

Eila Hämäläinen
Jere Tupala
Sihteeri
Leena Hovi
Arja Frilander
Rahastonhoitaja
Salla Partio
Heidi Jääskeläinen

Toimintakertomus 2017

Yleistä

Päijät-Hämeen Kemistit ry on Suomalaisten Kemistien Seura ry:n paikallisseura ja siihen kuului vuonna 2017 32 jäsenmaksun maksanutta jäsentä.

Toiminta

Tammikuussa tutustuimme Lahden Ursan tähtitorniin, joka sijaitsee Pirttiharjun vesitornin huipulla. Tähtitorninhoitaja Marko Kämäräinen esitteli tähtitaivasta. Sen jälkeen
pääsimme katsomaan tornista tähtiä.

Helmikuussa järjestimme jäsenillemme mahdollisuuden pieneen hemmotteluhetkeen Etelä-Suomen kosmentologikoululla. Vierailun yhteyteen oli mahdollista tilata omakustanteinen käsi-, jalka- tai kasvohoito.

Toukokuussa Pirkanmaan Kemistiseura vieraili Lahdessa. Ohjelmassa oli ensin tutustuminen Kariniemen vedenpuhdistamoon. Sen jälkeen menimme Suomen Moottoripyörämuseoon, jossa myös syötiin lounas. Vierailuun osallistui 9 Pirkanmaan kemistiä ja 7 Päijät-Hämeen kemistiä.

Syyskuussa oli mahdollisuus tutustua Hollolan keskiaikaiseen kivikirkkoon ja Kapatuosion mäkeen, mutta vähäisen osallistujamäärän vuoksi se peruutettiin.

Lokakuussa tutustuimme Historiallisen museon 100 askelta Lahdessa -näyttelyyn.

Marraskuussa pidettiin luentotilaisuus Lahden Kansanopistolla yhdessä Lahden Akateemisten Naisten kanssa. Aihe oli Kestävät elämäntavat – vastaus luonnonvarojen niukkuuteen ja muihin ongelmiin ja luennoitsijana Michael Lettenmeier.

Marraskuussa oli myös perinteinen pikkujoulu. Sitä vietettiin teatteri Jukossa ja esitys oli Kaikki isäni hotellit. Iltaa jatkettiin Seurahuoneen Bistrossa. Sponsorina toimi VWR.

Stipendit

SKS:n hallitus myönsi paikallisseuroille avustusta stipendeihin kannustaakseen nuoria alalle ja tehdäkseen kemiaa tunnetuksi. Stipendien kohderyhmänä olivat peruskoulut ja lukiot. Päijät-Hämeen Kemisteille avustuksen suuruus oli 200 EUR. Stipendin saivat Arttu Pitkänen, Lahden lyseo (100 EUR) sekä Emma Riipinen Lahden yhteiskoulu (50 EUR) ja Axel Nordbäck Lyseonmäen koulu (50 EUR).

Hallinto

Vuosikokous pidettiin 21. maaliskuuta Päijät-Hämeen laboratoriokeskuksen keskussairaalan toimipisteessä. Meille esiteltiin kahvitarjoilun jälkeen laboratorion toimintaa sekä tutustuttiin kliinisen kemian toimitiloihin ja automaatioratkaisuihin.

Päijät-Hämeen Kemistien hallituksen muodostivat:

Eila Hämäläinen
Pekka Ilvonen
Sihteeri
Leena Hovi
Arja Frilander
Rahastonhoitaja
Salla Partio
Heidi Jääskeläinen

Hallitus kokoontui vuoden 2017 aikana 3 kertaa. Lisäksi pidettiin 1 nettikokous.