Suomalaisten Kemistien Seuran helmikuun kokous järjestetään keskiviikkona 9.2.2022 klo 17 Zoom-verkkoalustalla.

Kokouksen jälkeen pidetään verkkoluento “Kaasuautojen katalysaattoreiden tutkimusta kemian keinoin”.

Ohjelma:

– SKS:n kokous
– Verkkoluento aiheesta “Kaasuautojen katalysaattoreiden tutkimusta kemian keinoin”

Tieliikenne on käynnissä olevan vihreän siirtymän keskiössä. Vaikka sähköautot ovat vieneet viime vuosina valtaosan palstatilaa, on polttomoottoreilla yhä paljon annettavaa tässä murroksessa. Maa- ja biokaasua hyödyntävät, sekä laihalla polttoaineseoksella toimivat ajoneuvot voivat vähentää CO2 päästöjä merkittävästi erityisesti raskaan liikenteen osalta.

Käytännön ongelmaksi muodostuu kuitenkin palamaton metaani, joka on huomattavan voimakas kasvihuonekaasu. Metaaninjäämien polttamiseksi tarvitaan kohdennettu katalysaattori. Tänä päivänä tarvittavan tehokkuuden omaavia metaaninpolttokatalyyttejä on kehitetty jo useita, mutta niiden tehokkuus vähenee ajan saatossa pakokaasussa olevan rikin vaikutuksesta. Rikkimyrkyttymisen syvällinen ymmärtäminen on yhä vajaata.

Esitelmässään FT Paavo Auvinen käsittelee aihetta ja sen taustoja väitöskirjaansa tekemänsä kokeellisen ja teoreettisen tutkimuksen pohjalta.

Ilmoittautumiset kokoukseen 8.2.2022 mennessä osoitteessa: https://core.flomembers.com/kemianseura/events/register/fe9fc289c3ff0af142b6d3bead98a923